Politcoloog legt rampscenario op tafel voor België: "Dit gaan we moeten doen als ook verkiezingen geen oplossing bieden"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
We starten het nieuwe jaar met nog steeds geen federale regering. Sommigen beginnen zich stilaan de vraag te stellen of die er wel ooit zal komen?

De vrees is ook dat we ons eigen wereldrecord van 541 dagen gaan verbreken. "Ik denk niet dat het zo'n vaart zal lopen”, zegt politicoloog Carl Devos (UGent) in Het Laatste Nieuws.

“Als ­informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) vaststellen dat de paars-gele piste geen zin meer heeft en hun partijen zijn bereid om gesprekken te starten over een regenboog­coalitie - hoe moeilijk de kaarten daar ook voor liggen - dan kan de regering er in het voorjaar al zijn.”

De informateurs trekken op 13 januari terug naar de koning. Maar het zou goed kunnen zijn dat CD&V voorstelt om Bart De Wever informateur te maken. “Dan krijgen we inderdaad weer uitstel, maar toch verwacht ik tegen de zomer een regering. De druk vanuit de bevolking en de druk op de begroting zal alleen maar groter worden. Op een gegeven ­moment zullen toch compromissen ­gemaakt moeten ­worden.”

En wat als ook dat geen oplossing kan bieden? Dan gaan we onvermijdeljk naar nieuwe verkiezingen. "Misschien”, bedenkt Devos zich. "Maar die zullen allicht geen oplossing brengen. Dan moeten we misschien zelfs naar een referendum over wat we moeten aanvangen met dit land, want zo kan het niet verder.”

Tags carl devos