Koning Filip spreekt vandaag over regeringsonderhandelingen: ‘Dat moet stoppen bij de politici in ons land’

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Koning Filip geeft vandaag een nieuwjaarsspeech. Hij zal dat doen voor ‘gestelde lichamen’. Het is de meeste politieke toespraak van het jaar van onze vorst.

Koning Filip zal met geen woord reppen over zijn halfzus Delphine Boël, maar hij zal wel spreken over de huidige politieke toestand in ons land en dan in het bijzonder het vormen van die federale regering.

Koning Filip zal de ‘gestelde lichamen’ toespreken. Dat zijn de zogenaamde gezagsdragers van het land. Naast de belangrijkste politici zijn ook rechters uitgenodigd op het paleis, net zoals vakbonden en werkgevers.

“Als staatshoofd moet hij boven de mêlée staan”, zegt Mark Van den Wijngaert, historicus en kenner van het koningshuis aan Het Laatste Nieuws. “Dat is zijn rol die hij speelt bij een regeringsvorming, waarbij alle partijen in vertrouwen bij hem hun zeg komen doen.”

" Koning Filip kan op wijzen dat de polarisering moet stoppen"

Al kan koning Filip wel zeggen dat politici hun verantwoordelijkheid moeten opnemen en de polarisering moet stoppen. “En hij kan er bijvoorbeeld op wijzen dat door het uitblijven van de regering de begroting steeds meer ontspoord geraakt”, zegt Van den Wijngaert.

Maar de huidige politieke situatie ligt heel moeilijk en dat weet koning Filip natuurlijk als geen ander. Filip wil dat zijn woorden ook binnen enkele jaren nog relevant zijn. Alles heeft te maken met timing, weet het paleis. De koning wil nu nog niet al zijn kruit verschieten met een donderpreek.