"Anders houdt België het niet": Koen Geens richt forse waarschuwing aan Waalse partijen

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Koen Geens (CD&V) is niet geslaagd om PS en N-VA bij elkaar te brengen als koninklijk opdrachthouder. Hij vindt het niet fair dat iedereen beweert dat CD&V de sleutel tot de vorming van een federale regering in handen heeft en hij lanceert een flinke waarschuwing.

De voorbije weken klinkt het steeds dat CD&V de sleutel in handen heeft. Als de partij van Koen Geens akkoord gaat om in een Vivaldi-coalitie te stappen met groenen, socialisten en liberalen, dan hebben we een nieuwe federale regering. Koen Geens wordt hier bijzonder boos om.

"Op 5 december heeft Paul Magnette mij gebeld en gezegd: 'Weet je Koen, kom onderhandelen met uw nieuwe voorzitter die morgen benoemd wordt en dan gaan wij proberen u bij Vivaldi te betrekken want de MR vraagt het'."

"Tussen 6 december en 26 mei zitten 6 maanden. Nu zegt heel de pers dat de CD&V de sleutel in handen heeft. Wij zijn geen passe-partout! Wij zijn niet de dweil van de Wetstraat", maakt de minister duidelijk in De Zevende Dag.

Communautaire akkoorden zijn noodzakelijk voor de toekomst van België

Hij koppelt er als voorwaarde onmiddellijk aan dat het communautaire aspect moet worden besproken. Volgens Geens staat de toekomst van België onder druk als er geen communautaire akkoorden komen.

"Als men met ons wil praten, zal dat op een ernstige manier moeten over ethische en communautaire thema's. Dit land houdt het niet zolang men over die communautaire thema's een akkoord bereikt."