Regering krijgt vertrouwen, behalve van drie partijen: "We zijn koud en brutaal afgewezen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
De minderheidsregering Wilmès II heeft het vertrouwen gekregen van de Kamer. Drie partijen scharen zich niét achter de regering: N-VA, Vlaams Belang en PVDA.

Met het vertrouwen van de Kamer is de regering in lopende zaken getransformeerd tot een volwaardige minderheidsregering.

Open Vld, MR, PS, Sp.a, Groen, Ecolo, CD&V, CDH en Défi spraken hun vertrouwen uit via een stemming. Vlaams Belang, N-VA en PVDA stemden tegen. Er waren 84 ja-stemmen, 44 nee-stemmen en 0 onthoudingen.

"Anti-N-VA"

N-VA-fractieleider Peter De Roover sprak van een "anti-N-VA-coalitie". "We zijn koud en brutaal afgewezen. Onze fractie zal wel volledig meewerken om het coronavirus te bestrijden", kon de VRT opvangen.

"Kant van de bevolking, niet van de regering"

Ook Vlaams Belang stemde tegen: "We staan aan de kant van de bevolking, maar niet aan de kant van deze regering. U vraagt ons eenheid en vertrouwen. Eenheid kan ik u niet geven en vertrouwen wil ik u niet geven", sprak Tom Van Grieken premier Sophie Wilmès toe.

"Geen blindelings vertrouwen"

PVDA stemde eveneens tegen: "U zal onze steun hebben voor de maatregelen die u treft. Maar we kunnen u geen blindelings vertrouwen geven. PVDA blijft een oppositiepartij", aldus Raoul Hedebouw.