Marc Van Ranst: "Zelfs als het coronavirus het land uit is, gaan we dit nog een paar keer moeten herhalen"

door: PMN
Afbeelding bron: VRT
Binnenkort moet men opnieuw een besluit nemen over de maatregelen die van kracht zijn in ons land. Gaat men die versoepelen, verstrengen of laten zoals ze nu zijn? Dat men de maatregelen al gaat versoepelen lijkt uitgesloten te zijn.

Viroloog Marc Van Ranst heeft een scenario in gedachten. "Eens de piek voorbij is je ziet een duidelijk dalende curve, dan kunnen we gaan nadenken over welke maatregelen we versoepelen", legt Van Ranst uit in De Afspraak. "Ik hoop dat we tegen september/oktober al wel wat van de huidige maatregelen kunnen versoepelen."

"Dat alles terug normaal zijn gangetje gaat, dat zal nog een jaar duren. Dat kan pas als we een vaccin hebben. En het is nog minstens een jaar voor we dat vaccin zullen hebben." Het is volgens Van Ranst ook uitgesloten dat Rock Werchter of Tomorrowland zal kunnen plaatsvinden. "Massa-evenementen weer laten plaatsvinden staat helemaal onderaan de lijst. Dat is het laatste van de huidige maatregelen dat we zullen aanpassen. En bij die evenementen komen ook mensen van het buitenland naar hier. Dat is gewoon uitgesloten om zoiets toe te laten."

Er zal, hopelijk vroeg dan laat, een moment komen dat het coronavirus het land uit is. "Maar dan zullen we een nieuwe golf krijgen", verduidelijkt de viroloog. "Die gaan we ook moeten overleven zonder vaccin. We zullen meer kunnen testen en iedereen zal er meer klaar voor zijn. Wat we nu meemaken, gaan we waarschijnlijk nog een paar keer herhalen."