Viroloog windt er geen doekjes om: “Tel er nog maar een maand bij als mensen zich niet aan de regels houden”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
We kijken allemaal uit naar het moment waarop we de regering de strenge maatregelen weer zal versoepelen. Dat moment zal er allicht volgende maand nog niet komen.

Anne-Mieke Vandamme is viroloog bij de KU Leuven. “Dit is iets wat ons overkomt. En we bevinden ons op onbekend terrein", zegt ze in De Morgen. "Maar we hebben meer in handen dan we denken. Het gedrag van burgers bepaalt het gedrag van SARS-CoV-2. Alleen een bevolking die beseft hoe ernstig de bedreiging is, kan dit afremmen. De huidige maatregelen versoepelen kan alleen maar als we de piek voorbij zijn het aantal besmettingen zover is gedaald dat we terug het quarantainebeleid kunnen voeren van voor de lockdown.” 

“De piek bereiken we wellicht begin april en de daling moet dan misschien nog een maand verder doorzetten voor we de maatregelen gradueel kunnen versoepelen. Die beslissingen worden met kennis van zaken genomen door het crisiscomité.”

"Maar als mensen zich meteen daarna niet meer houden aan social distancing en hun handen te weinig wassen, moet je er misschien nog een maand bijtellen. Het ligt dus echt aan ons. We evolueren sowieso voor langere tijd naar een jojo-beweging waarbij de regels verstrakken en dan weer versoepelen naargelang het aantal sterfgevallen, maar ook naargelang ons gedrag. Het feit dat we nu een lockdown hebben, komt volgens mijn inschatting ook omdat die eerste adviezen onvoldoende zijn gevolgd."