Geen fijn nieuws: Kans bestaat dat we ook besmet zijn geraakt door ander virus dan corona zonder dat we het weten

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het Rode Kruis en Sciensano hebben geen fijn nieuws. De kans bestaat dat we ook besmet zijn met nog een ander virus dan corona zonder dat we het weten.

Het Rode Kruis en Sciensano starten een grootschalig bevolkingsonderzoek naar de aanwezigheid van antistoffen tegen SARS-CoV-2. Voor dat onderzoek zal het Rode Kruis een grote hoeveelheid bloedstalen van donoren ter beschikking stellen.

Om inzicht te krijgen in de weerstand die in de Vlaamse bevolking momenteel ontwikkeld wordt tegen het coronavirus en om het effectieve aantal besmettingen in Vlaanderen in kaart te brengen, start Sciensano in samenwerking met het Rode Kruis een bevolkingsonderzoek. Dat staat te lezen bij Knack.

De bedoeling is om betrouwbare informatie te krijgen die kan leiden tot goede, betrouwbare modellen die de evolutie van de epidemie in kaart brengen met daaraan ook een eventuele versoepeling van de maatregelen. “We vinden het als organisatie onze taak om onze medewerking te verlenen aan dit onderzoek", zegt Philippe Vandekerckhove, CEO van Rode Kruis-Vlaanderen. “Door onze bijdrage kunnen we er mee voor zorgen dat we meer te weten komen over het virus en krijgen we zicht op de mate waarin de algemene bevolking weerstand tegen het virus ontwikkelt.”

Belangrijk om weten is dat alle stalen anoniem blijven met uitzondering van geslacht, geboortejaar, de provincie waar je woont en de afnamedatum. Donoren hebben hier hun toestemming voor kunnen geven.