Steven Van Gucht: “We gaan moeten nadenken over hoe we dat deze zomer kunnen vermijden”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De kans dat we deze zomer op vakantie kunnen gaan in het buitenland is redelijk klein. Dan maar met z’n allen naar zee?

“Er is een zonnig weekend en dan gaan met z’n allen naar de kust, gaan we toch moeten afleren deze zomer”, zegt viroloog Steven Van Gucht bij ‘Ter Zake.’ “We moeten nadenken hoe we dat kunnen vermijden. We zullen creatief moeten zijn.”

Reizen naar het buitenland lijkt moeilijk te worden. “Sommige landen zien Belgen niet graag komen omdat ze ons besmet vinden. Naar andere landen willen we zelf niet heen omdat we die te gevaarlijk vinden. De situatie is momenteel in volle evolutie. Niemand weet precies waar we binnen een of twee maanden zullen staan. Dus dat is moeilijk op dit ogenblik.”

Veel bedrijven vragen ook weer aan het werk te kunnen. "Het draagvlak is belangrijk”, reageert Van Gucht. “We hebben de social distance in drie stappen gedaan omdat we dachten dat de bevolking dat nooit zou aanvaarden. En toen merkten we dat er zelfs nog naar meer gevraagd werd. Het draagvlak is er. Nu moet hetzelfde gebeuren in omgekeerde richting.”

Politici
“Ik denk dat er heel veel mogelijk is om op een andere manier te gaan werken. Iedereen, van de kleine zelfstandige tot de grote bedrijven, moeten gaan aan andere principes denken. Afstand houden is belangrijk, maar ook de duur van het contact. Als je tien minuten met iemand praat of twee uur, dat is een heel groot verschil. Bij twee uur praten is het risico uiteraard veel groter."

"En dan zijn er nog politici die solo-slim willen spelen, denk maar aan Ben Weyts. “Ik denk nog wel dat de politici naar de virologen luisteren. Ik vind het normaal dat er een zekere spanning is”, bedenkt Van Gucht zich. “Het heeft heel veel impact voor iedereen.”