“Katje Lee moeten we absoluut laten inslapen om te vermijden dat mens en dier hondsdolheid krijgen”

door: PMN
Afbeelding bron: ATV
Er is veel ophef ontstaan over katje Lee. Een studente bracht het dier vanuit Peru naar ons land. Er is vrees dat het diertje besmet is met hondsdolheid.

Het FAVV vreest dat het katje voor de uitbraak van hondsdolheid in België kan zorgen. “Dat willen we vermijden”, vertelt Philip Houdaert aan ATV. De woordvoerder van het FAVV spreekt klare taal. “We mogen niet toelaten dat mens en dier besmet raken mochten de symptomen plots uitbreken bij het diertje. Vandaar dat we het diertje willen laten inslapen.”

Het FAVV krijgt heel wat kritiek over zich heen. Ook minister Ben Weyts is niet te spreken over hun aanpak. “Ze zijn aan het overdrijven”, merkt hij op. “Ik vind het heel gek dat we in tijden van corona zoveel middelen en geld steken in het opsporen van een katje. De kans dat het dier hondsdolheid heeft, is quasi nihil.”

Minister Weyts wil het dier in quarantaine steken. “Maar die mogelijkheid hebben wet niet”, weerlegt Houdaert van het FAVV. “Er is in België geen enkele instelling die voldoet aan de voorwaarde om dieren die besmet zijn met hondsdolheid op te vangen.”