Marc Van Ranst niet te spreken over klacht van onder meer Jeff Hoeyberghs: “Compleet idioot”

door: PMN
Afbeelding bron: VRT
Meer dan 30 Belgen, waaronder plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs, stappen naar de rechtbank. Ze dagen de Belgische Staat en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) voor de rechter.

De aanklagers vinden dat de regering de mensenrechten geschonden heeft met de maatregelen voor het coronavirus. Plastisch chirurg Jeff Hoeybergs spreekt zelfs over “georganiseerde uitroeiing van bejaarden in woonzorgcentra”.

De aanklagers eisen een symbolische euro. Advocaat Michael Verstraeten, die de klagers vertegenwoordigt, geeft aan Het Nieuwsblad wat meer uitleg. “Ik heb geen probleem met de maatregelen die risicogroepen of zieke mensen beperken bijvoorbeeld. Er is geen probleem met bijvoorbeeld een premie voor mensen die Covid-19 hebben.” 

“De intensieve zorg-diensten versterken of mondmaskers leveren, dat heeft veel zin en daar staan we achter. Maar wat de rechten van de mens betreft, is dit allemaal twintig bruggen te ver.”

"Gewoon idioot"
Minister Pieter De Crem zegt niet op de hoogte te zijn van deze dagvaarding.  “We hebben er geen weet van”, zegt zijn woordvoerder. “Al wat ik kan zeggen, is dat mensen vrij staat om naar de rechtbank te stappen als ze zich in hun rechten belemmerd voelen. De overheid zal het beslissingsproces indien nodig dan wel beargumenteren voor de rechter. Meer kunnen we daar nu nog niet over zeggen.”

Ook viroloog Marc Van Ranst reageerde al op de aanklacht. “Dit is gewoon idioot”, zei hij.