“Wilmès zegt dat ze geen premier wil blijven, maar eigenlijk meent ze dat niet”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Paul Magnette en Conner Rousseau zijn als beste maatjes op zoek mogelijke regering. De Franstalige liberalen van MR zullen daarin heel belangrijk zijn.

Magnette en Rousseau weten heel goed dat de MR belangrijk is voor de regeringsvorming. “Een belangrijke pion om mee te krijgen in het verhaal is Georges-Louis Bouchez”, zegt Pieterjan De Smedt, politiek journalist van VRT NWS in een opiniestuk. ”Maar dat blijkt geen gemakkelijk verhaal. Meerdere bronnen beschouwen hem als een van de moeilijkste factoren in deze politieke onderhandelingen.”

Bouchez heeft zelf geen nood aan een snelle regeringsvorming. “MR heeft vandaag veel ministers in de huidige regering, ze leveren de premier, en Georges-Louis Bouchez trekt veel media-aandacht. Voor hem is er minder druk om een nieuwe regering te maken. Bovendien hebben de liberalen weinig zin in een regering waar de PS aan N-VA communautaire toegevingen doet, en de N-VA aan de PS links economische maatregelen toestemt. Bouchez legt de lat hoog, en doet dat zonder gêne. Hij is een Waals haantje dat graag laat horen hoe luid hij kan kraaien”, gaat De Smedt verder.

Ook premier Sophie Wilmès is een dwarsligger in het verhaal. "Ze zegt wel dat ze geen premier wil blijven, maar eigenlijk meent ze dat niet", aldus een partijkopstuk. Toch zijn de Franstalige liberalen nodig om een regering te vormen. En misschien dus met Wilmès opnieuw als premier.