“Wie wil nu bediend worden door ober met mondmasker?”

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
De Vork in Hasselt, het sterrenrestaurant van chef Luc Bellings, blijft nog even dicht. Bellings vindt de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad onhaalbaar.

De Vork in Hasselt van chef Luc Bellings blijft nog even dicht. “Mijn deuren blijven dicht tot 26 juni”, vertelt hij aan VRT Nieuws. “Het is heel fijn dat we nu groen licht hebben gekregen om te openen. Maar ik wil nu eerst even alles op een rijtje zetten, en bekijken of ik de maatregelen wel kán toepassen. Ik heb een kleine zaak en als ik afstand tussen de tafels wil voorzien, kan ik maar 5 tafels van 2 personen zetten.”

Bellings vergelijkt de situatie met Nederland. “Daar gaat het er eigenlijk allemaal al heel normaal aan toe. Het enige probleem is dat het zeker niet om een stormloop gaat. Ik heb dus het gevoel dat er weinig klanten zullen langskomen als ik de deuren open. Dat vang ik toch op bij de klanten die gerechten komen halen bij onze afhaalservice. Er zijn even goed mensen die staan te springen om op restaurant te kunnen, maar je moet wel dagelijks klanten hebben. Anders ben je niet rendabel. En dat wordt een probleem.”

Vooral het feit dat obers een mondmasker moeten dragen klopt volgens Bellings niet. “Wat mij enorm stoort, is dat bedienend personeel bij ons een mondmasker moet dragen. In Nederland is daar totaal geen sprake van. Dat geldt ook voor scheidingswanden. Horeca Vlaanderen is te snel met regels afgekomen en de politiek heeft geen kaas gegeten van horeca en gaat daar dus in mee. Ik zou zelf ook niet op restaurant willen als ze mij bedienen met een mondmasker. Dan voelt het alsof je in een ziekenhuis bent. Op restaurant gaan draait rond gezelligheid en sfeer. Hetzelfde met die dronkenschap. Dat willen ze vermijden door een sluitingsuur. Maar op restaurant kom je dat zelden of nooit tegen.”