Goossens en Van Ranst met elkaar in de clinch: "Geen grote supporter van hem, hij heeft echt een groot probleem veroorzaakt"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Microbioloog Herman Goossens en viroloog Marc Van Ranst zijn het grondig oneens met elkaar. Dat leidde tot enkele pittige uitspraken.

"Ik ben geen grote supporter van hem", zei Van Ranst vlakaf over Goossens in een interview met De Morgen. "Deze crisis heeft hij echt een groot probleem veroorzaakt."

"Plots, bij het prille begin van de crisis, zei hij: 'Iedereen zou zich moeten laten screenen'. What the fuck? Op dat moment dreigde er een groot reagentietekort. In ons lab testten wij toen enkel mensen met symptomen, 60 à 70 per dag. Na de oproep van Herman waren dat er ineens 600. Terwijl zijn eigen lab er op dat moment 15 aankon. Dat was gewoon fout, hij had me even kunnen bellen", aldus Van Ranst.

Goossens reageerde op die uitspraken via Twitter: "Ik wil niet reageren op persoonlijke verwijten in jouw interview met De Morgen, enkel op feiten die je vermeldt. Op het moment van mijn oproep om meer te testen had ik voldoende reagentia besteld voor meer dan 5.000 tests. Ik was eind januari met bestellingen van reagentia begonnen, zoals in Duitsland. Wat je zegt, is dus niet juist."

Misverstand

Uiteindelijk bleek het om een misverstand te gaan en legden de twee experts het bij. "Nu snap ik het. Raadsel opgelost van jouw uithaal in De Morgen over aantal tests van mijn labo. De UZA-woordvoerder bedoelde afnamecapaciteit, niet labocapaciteit. Sorry mensen, maar ik moest dit rechtzetten. Laat ons samen deze crisis aanpakken", richtte Goossens zich tot Van Ranst.

Die reageerde op zijn beurt: "Ok, ik ben blij dat dit dan opgehelderd is, Herman. Samen tegen corona, want dat is uiteindelijk de enige tegenstander!"