Maggie De Block eerlijk: “Dit is de veiligste weg om tweede golf te vermijden, maar dat is niet haalbaar”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het zijn al drukke maanden geweest voor minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Ze moest ons land dan ook door de coronacrisis brengen.

“We zitten momenteel in de staart van de eerste golf van het coronavirus. De vraag is of we een tweede golf kunnen vermijden? Virologisch de veiligste weg is in lockdown blijven tot er een vaccin is, maar dat is niet haalbaar”, legt Maggie De Block uit in ‘De Tijd’.

Daarom hebben we de maatregelen versoepeld, maar we laten niet alles toe. Als iemand positief test, gaan we zijn contacten na en vragen we die mensen zich te isoleren. We werken ook aan een second line of defence, waarbij we uitbraken zo snel mogelijk proberen te detecteren. Als in een streek te veel besmettingen zijn, moeten wijken of dorpen misschien tijdelijk in lockdown gaan.’”

“Er was de afgelopen week kritiek omdat er te weinig voorbereidingen zijn gebeurd om die tweede golf te voorkomen. Dat klopt niet: we zijn al vrij vergevorderd. Maar zoiets implementeren kost in dit land tijd. Zolang je pas een beslissing kunt nemen als negen ministers die bevoegd zijn voor zorg het op de Interministeriële Conferentie met elkaar eens zijn, verloopt het besluitvormingsproces te traag.” 

“We spelen precies Wimbledon in slow motion. Daar komt geen kat naar kijken, behalve als een spectaculair punt wordt gemaakt. De versnippering is pijnlijk duidelijk geworden. Ze heeft, zeker in de woon­zorgcentra, levens gekost."