Moeder toont begrip voor moordenaar: "Hans Van Themsche is zelf ook slachtoffer van de maatschappij"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
De moeder van de peuter die door Hans Van Themsche om het leven werd gebracht, zegt dat de man zelf ook slachtoffer is geworden van de maatschappij.

Van Themsche schoot in 2006 de kleine Luna (2) en haar Malinese oppas dood. Hij had een aanvraag tot vroegtijdige vrijlating gedaan. Hij zou dan onder elektronisch toezicht zijn straf thuis mogen uitzitten. Maar zijn aanvraag werd afgewezen door de strafuitvoeringsrechtbank.

Laurence Van Brée, de moeder van Luna, gaf eerder al aan dat ze er geen probleem mee zou hebben wanneer Van Themsche een enkelband zou krijgen.

"Ik heb Van Themsche in 2016 ontmoet in de gevangenis, op zijn uitnodiging. Hij heeft toen zijn spijt betuigd aan mij", zei de vrouw in "De Zevende Dag'. "Ik ben toen heel kwaad buitengekomen, omdat hij heel veel over 'ik, ik, ik' sprak. Ik heb hem gezegd dat hij een tweede kans kreeg, in tegenstelling tot Luna. Ik vroeg hem wanneer hij die kans zou grijpen. Hij zei daar niet klaar voor te zijn. Dat was voor mij een trigger, toen ben ik heel boos geworden. Ik ben 14 dagen na de dood van mijn dochter weer gaan werken, en niemand heeft mij gevraagd of ik er klaar voor was."

Slachtoffer

Van Brée ziet Van Themsche echter niet alleen als een dader, maar ook als een slachtoffer. "Hij heeft op heel jonge leeftijd iets heel fouts gedaan, maar voor mij is hij zelf ook een slachtoffer van de maatschappij. Zijn moeder heeft altijd gemerkt dat hij anders was dan haar drie andere kinderen. Hij werd altijd gepest en voelde zich nergens op zijn gemak, hij was gewoon anders. Zijn moeder heeft heel lang moeten zoeken voor hulp. Zijn stoppen zijn doorgeslagen door iets op school."

"Hij heeft door zijn lange opsluiting de tijd gehad om alles te overdenken en het een plaats gegeven. Hij heeft psychiatrische hulp gevraagd en daarvoor betaald.