Minister Weyts trekt belangrijk besluit over de 'vrije' dag in middelbaar onderwijs

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Minister van Onderwijs Ben Weyts heeft een belangrijk besluit genomen over de ene dag in de week waarop leerlingen uit het middelbaar niet naar school moeten.

Voor Weyts is die dag dat leerlingen niet naar school gaan er gekomen op vraag van de virologen. "De virologen wilden daar wat druk van de ketel halen: een dag met minder contacten, beperktere verkeersstromen, minder kans op besmetting", zegt Ben Weyts in ‘De ochtend’ op Radio 1.

Dat biedt volgens de minister mogelijkheden om het afstandsleren een duwtje in de rug te geven. "Ik denk dat we dat gewoon structureel moeten verankeren. Je merkt dat leerlingen heel anders reageren op thuisonderwijs. Sommigen worden geprikkeld, uitgedaagd: ze kunnen dieper op de lesinhoud doorgaan in plaats van te moeten blijven hangen. Anderzijds heb je diegenen die je daarmee langs die weg wat kunt bijspijkeren. Echt een onderwijs op maat dus."

Toch is het niet evident, omdat je voor afstandsonderwijs het nodige materiaal moet hebben. "Daarvoor hadden we al dat laptopproject opgezet. Maar de nood is nog groter. Van de 35 miljoen euro zullen scholen die verhoudingsgewijs meer kinderen hebben die sociaal-economisch kwetsbaar zijn, meer middelen krijgen."