Parket waarschuwt: Trap niet in de val van deze oplichters want je verliest tot duizenden euro's

door: MRO
Steeds meer mensen worden het slachtoffer van oplichters die eenzelfde werkwijze gebruiken. Het slachtoffer verliest dan enkele honderden tot zelfs enkele duizenden euro's.

Het is het parket Halle-Vilvoorde dat een toename van het aantal slachtoffers van oplichting vaststelt en hiervoor waarschuwt.

Wat is de werkwijze?

De slachtoffers worden veelal gecontacteerd via sms. De oplichters doen zich voor als medewerkers van de bank van het slachtoffer en vragen aan de slachtoffers om op een link in de sms te klikken omdat er zogezegd verdachte transacties op hun rekeningen werden vastgesteld.

Eens de slachtoffers op de link in het bericht klikken, volgen er instructies. Er wordt aan de slachtoffers gevraagd hun bankkaart in de kaartlezer te steken en hun pincode in te geven. Op die manier slagen de oplichters er in om grote sommen geld van de rekening van het slachtoffer te laten verdwijnen.

Onderzoek levert vaak weinig op

Onderzoekstechnisch is het geen sinecure om de oplichters te identificeren, aangezien er meestal vanuit het buitenland gewerkt wordt of het geld naar het buitenland wordt doorgesluisd.

Verschillende onderzoeken zijn lopende en daaruit blijkt dat het niet om één bepaalde bank gaat van waaruit de zogenaamde sms'en vertrekken. Ook het bedrag dat de slachtoffers afhandig wordt gemaakt is erg verschillend van dossier per dossier. Het gaat van enkele 100’en tot verschillende 1000’en Euro’s.

Meer informatie kan je terugvinden via deze link.