Opnieuw naar de stembus? "Zeg je dan niet dat kiezer zich opnieuw moet kunnen uitspreken?"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
We zijn nu zowat 14 maanden na de verkiezingen en we hebben nog steeds geen nieuwe federale regering. Heel wat mogelijke scenario's passeerden de revue en de situatie is intussen grondig veranderd. Is het dan niet nodig om de kiezer opnieuw aan het woord te laten?

“Ik vind het problematisch worden dat men de machtsevenwichten die er gecreëerd zijn bij de verkiezingen van mei vorig jaar nog steeds als uitgangspunt neemt om een regering te gaan vormen in de huidige context", vindt politicologe Karen Celis (VUB).

"De beslissingsmacht hieromtrent ligt effectief bij politieke partijen. Dat is natuurlijk een dimensie van de particratie die hoogst problematisch aan het worden is vanuit het democratische aspect."

"Als de centrale actoren die aan zet zijn, erkennen dat we nu in een volledig andere maatschappelijke, sociale, economische en ideologische context zitten, zeg je dan eigenlijk niet tegelijkertijd dat de kiezer zich opnieuw moet kunnen uitspreken in die nieuwe context en over de nieuwe voorstellen waar de partijen ondertussen aan gewerkt hebben om een nieuwe regering te vormen?”