Geen fysiek contact tussen gevangenen en familie: “Onmogelijk om een gesprek te voeren”

door: BVDO
De Belgische staat heeft een klacht van 50 families van gevangenen aan zijn been, omdat ze elkaar niet meer fysiek mogen aanraken sinds de coronacrisis.

Een vijftigtal families klaagt de staat aan voor schending van de mensenrechten van de gevangenen. Sinds de coronacrisis er is, mogen de families hun gevangene niet meer fysiek aanraken. In tegenstelling tot andere instellingen blijven de gevangenissen contact fysiek sterk verhinderen sinds de versoepelingen.

De families vinden het vreemd dat de premier in alle communicaties niet rept over de gevangenen. "Gevangenen en hun familieleden voelen zich dan ook gediscrimineerd ten opzichte van de rest van de samenleving met betrekking tot hun recht op privé- en gezinsleven”, klinkt het bij Iris Greeven, de vrouw van een Hasselste gevangene in Het Belang van Limburg.

Greeven wijst erop dat woonzorgcentra fysiek contact toelaten en dat zelfs bordelen opengingen. Ook zijn de regels anders van gevangenis tot gevangenis. “Het bezoek gebeurt op een afstand van zo'n twee meter, gescheiden door plexiglas. Het is onmogelijk om een gesprek te voeren.”