Het verhaal achter de afgelaste chirokampen: Dit is er aan de hand

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De voorbije dagen werden enkele chirokampen afgelast omwille van besmettingen met Covid-19. Wat is er precies aan de hand?

“Er zijn nu vier kampen die niet kunnen doorgaan omdat de leiding positief getest heeft en daardoor zijn ze niet kunnen vertrekken", vertelt Erwin Cools, directeur van Chirojeugd Vlaanderen, aan Redactie24. "Er is één bivak waar een coronabesmetting is vastgesteld helemaal op het einde, op hun laatste dag."

“Woensdag was er ook één chirogroep uit Zandhoven die de jongste afdeling terug naar huis heeft moeten laten gaan naar huis. Eén bubbel is vertrokken omdat de moeder van één van de leden positief was. Twee andere bubbels blijven nog wel.”

Een vorming voor chiroleiders was normaal gepland tijdens de paasvakantie, maar die kon omwille van de lockdown niet doorgaan. Daarom heeft Chiro nog cursussen georganiseerd bij het begin van de zomervakantie. Tijdens één van deze vormingen heeft het coronavirus zich verspreid onder de leiders.

Besmetting wordt heel snel doorgegeven binnen een bubbel

“Op de cursus zelf zijn er geen symptomen waargenomen, was er niemand ziek. Maar drie dagen na afloop is één van de deelnemers naar de dokter gegaan en zij bleek besmet met Covid-19", legt Erwin Cools uit.

“Zij heeft ons gebeld en vanaf dan hebben wij alle mensen die in die bubbel zaten op de cursus verwittigd en zij zijn allemaal naar de dokter gegaan. Daaruit blijkt nu dat er intussen 19 positief getest zijn, 6 zijn er negatief getest en op enkele resultaten wachten we nog.”

“Als één persoon besmet is, wordt dat binnen die bubbel wel heel snel doorgegeven omdat je in die bubbel volledig in gemeenschap samenleeft."

"Vanaf het moment dat er één positieve melding was, hebben we de contact tracing onmiddellijk in gang gezet. We hebben lijsten van wie met wie in de groep zat.”

Afspraken goed nageleefd

"Het is niet zo dat het coronavirus overal de kop opsteekt op verschillende kampen. Op dit moment gaan alleen bij chiro 100.000 mensen op bivak, dan valt het aantal besmettingen nog mee. Groepen volgen de afspraken goed op om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen."