Aflevering FC De Kampioenen geschrapt wegens racisme: "Heel goed dat het debat wordt gevoerd"

door: MRO
Afbeelding bron: VRT
VRT besliste een aflevering van FC De Kampioenen niet meer heruit te zenden omdat er sprake is van racisme. Het gaat om de aflevering 'Kamer te huur' waarin neerbuigende grappen over een zwart personage worden gemaakt. Hoe denkt men hier bij het gelijkekansencentrum Unia over?

We legden de vraag voor aan Els Keytsman, directeur bij Unia. Zij juicht toe dat het debat wordt gevoerd en dat men bij VRT bewust nadenkt over wat wel en niet wordt uitgezonden.

“Ik heb de bewuste aflevering niet bekeken. Het enige dat ik weet over FC De Kampioenen is dat het een serie is van 30 jaar oud. Ik heb niets gelezen over DVD’s die worden afgenomen, het gaat enkel over een heruitzending."

“Het is goed dat het debat wordt gevoerd. De uitzending van de Ideale Wereld waaruit men de passage van Geert Hoste heeft geknipt, heb ik wel gezien", vertelt Els Keytsman aan Redactie24.

Debat voeren met veel mensen

"Het feit dat men bij VRT nadenkt wat nog wel en wat niet meer in orde is om nog uit te zenden, dat het debat wordt gevoerd, vind ik goed.”

“Ik weet niet op welke manier ze dit doen, denken ze daarover na samen met organisaties, met mensen met een zwarte huidskleur? Maar het zou goed zijn als ze dat debat met veel mensen voeren.”