Politici reageren op vonnis Jeff Hoeyberghs: "Moeten we dat normaal vinden?"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Het vonnis dat Jeff Hoeyberghs te horen kreeg van de rechtbank, beroert de gemoederen op sociale media.

Hoeyberghs kreeg tien maanden cel, waarvan de helft met uitstel, en een geldboete van 8.000 euro opgelegd voor seksisme, discriminatie, aanzetten tot haat en geweld en seksuele intimidatie. De plastisch chirurg gaat in beroep.

"De uitspraken van Hoeyberghs waren dom en schandalig. Maar laakbaar is iets anders dan strafbaar. Vrijheid kan niet beschermd worden door ze in te perken", stelt N-VA-voorzitter Bart De Wever op Twitter.

"Vrijheid van mening betekent ook recht op idiote uitspraken. Hoe verfoeilijk de meningen van Jeff Hoeyberghs ook zijn, ze verbieden met een celstraf hoort niet bij onze samenleving. Het verhindert de vrijheid om idiotie te detecteren en te bekampen", vindt Maurits Vande Reyde, Vlaams Parlementslid voor Open Vld.

Bouchez

"In een democratische rechtsstaat zijn ook idiote, misplaatste of ergerlijke meningen en uitspraken mogelijk. Vrije meningsuiting moet maximaal worden beschermd. Met de uitspraak tegen Jeff Hoeyberghs zijn we zeker dat dit belangrijke debat de komende tijd zal worden gevoerd", schreef MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.

"Je krijgt meer effectieve celstraf wanneer je wat fout zegt dan wanneer je iemand in groep verkracht? En dat moeten we normaal vinden? Ja, deze uitspraken waren ernstig. Maar is verdomde groepsverkrachting niet nog 50 bruggen verder?", stelt Freya Perdaens, Vlaams Parlementslid voor N-VA.

"Dat zoveel mensen vandaag seksisme, aanzetten tot haat en discriminatie verwarren met 'een mening' is een onderdeel van het probleem", vindt Hafsa El-Bazioui, schepen voor Groen in Gent.

Van Grieken

"De veroordeling van Jeff Hoeyberghs is schandalig, ook al ben ik het met z’n uitspraken niet eens. Meningsdelicten zouden niet tot een veroordeling mogen leiden. Vrije meningsuiting dient absoluut te zijn, behalve oproepen tot geweld. Grondrechten zijn er nét voor meningen waar je het niet mee eens bent", vindt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Uiteraard zijn bepaalde uitspraken strafbaar, maar soms schenk je beter geen aandacht aan bepaalde roepers. Goed dat Hoeyberghs op de vingers wordt getikt maar laat ons vooral niet naar een samenleving evolueren waar dit harder wordt gestraft dan daders van een groepsverkrachting", vindt Lore Baeten, CD&V-gemeenteraadslid in Sint-Niklaas.

Download nu de gratis app van Redactie24