Nieuwe strategie tijdens volgende winterperiode: Drie keer zoveel tests nodig

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Steven Van Gucht maakte vandaag op de persconferentie bekend dat België tijdens de winterperiode een nieuwe teststrategie zal toepassen.

Vanaf volgende winter wordt een nieuwe strategie gebruikt om mensen te testen op het coronavirus. Momenteel worden 25.000 tests per dag afgenomen, tegen februari verwacht Van Gucht dat er zeker 70.000 tests per dag nodig zullen zijn om iedereen met griepachtige verschijnselen te testen. Laboratoria en testcentra moeten dan ook hun capaciteiten grondig optrekken.

Er zal in drie fases gewerkt worden. De grens voor de verschillende fases wordt gelegd op het aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Onder de 15 besmettingen kan er vrij breed getest worden. Tussen 15 en 50 besmettingen zullen de test teruggeschroefd worden op bijvoorbeeld reizigers uit oranje zones. Vanaf het moment dat er meer dan 50 besmettingen zijn op 100.000 inwoners zullen bijvoorbeeld ook reizigers uit rode zones niet getest worden, maar moeten ze wel in quarantaine.

“Hoogrisicogevallen zullen dan maar één keer in plaats van nu twee keer getest worden”, vertelt Van Gucht. “Als een gemeente of een groter gebied in die fase 3 zit, zal het ook mogelijk zijn personeel van woonzorgcentra maximaal één keer per week te screenen op een besmetting met het virus. Het preventief screenen, bij mensen die niet ziek zijn of geen symptomen hebben of als er geen enkel teken is van een uitbraak in een bedrijf, school of organisatie, wordt niet aangeraden.”