Steven Van Gucht legt kristalhelder uit waarom hij tegen een algemene mondmaskerplicht is

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
In Brussel en in de provincie Antwerpen geldt een mondmaskerverplichting. Het is een maatregel die op kritiek stuit bij experten. Ook viroloog Steven Van Gucht vindt dat mensen beter niet verplicht worden om overal een masker te dragen.

“Het principe van mondmaskers moeten we volgens mij over heel het grondgebied uniform gaan gebruiken. Gebruik dat op drukke plaatsen, namelijk publieke plaatsen binnen zoals in de winkel, op het openbaar vervoer en in winkelcentra en gebruik het in winkelstraten, in het centrum van een dorp.”

Draagvlak creëren

“Maar je gaat weinig meerwaarde creëren door te zeggen dat het overal verplicht is, zoals in een bos of een park. Je moet die zaken gebruiken op plaatsen waar ze nut hebben en dan gaat de bevolking dat het best accepteren. Je kan dan goed uitleggen waarom je dit verplicht en dan creëert dat een draagvlak bij de bevolking", zegt Steven Van Gucht aan Redactie24.

“We hebben dit al doorgegeven aan de overheden. Er is een adviesgroep van experten die de bekommernis hierover al heeft geuit. Men dwingt de mondmaskerplicht nu af op plaatsen waar je het medisch niet kan uitleggen en dan krijg je een omgekeerde reactie. Mensen gaan in een weerstand komen en dan kalft het draagvlak af.”

Mondmaskers op de juiste plaatsen gebruiken

“Net omdat we het dragen van maskers zo belangrijk vinden, hebben we die vrees want de maskers hebben wel nut als we ze op de juiste plaatsen gebruiken. Daar moeten we maximaal op inzetten en dat doe je door aan de mensen goed dat kader te schetsen.”

“Als men in straten waar ze verplicht zijn dit duidelijk aangeeft, kan men dit controleren en moeten mensen daar ook niet over discussiëren. Op sommige plaatsen wordt het fel beboet en leidt het tot discussies en dit ondermijnt volgens mij toch een beetje de medewerking van de bevolking. Daar moeten we echt wel mee opletten.”