VTM

De Slimste Mens ter Wereld ligt zeer zwaar onder vuur: "Dit is gewoonweg wansmakelijk"

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: YouTube
De Slimste Mens ter Wereld ligt zwaar onder vuur. Enkele moppen van jurylid Jonas Geirnaert over de zuurgooier van de Delhaize zijn bij het slachtoffer en haar familie allerminst in goede aarde gevallen.

Vier keer maakte Geirnaert een grap over de zuurgooier in Delhaize. Marina Tijssen (54), die het slachtoffer werd van de aanval, is er het hart van in. Haar man Frank doet zijn verhaal in Het Nieuwsblad.

“Ze heeft nog altijd schrik om op straat te gaan en wordt nog ­elke dag met die zuur­gooier geconfronteerd", vertelt hij. "Natuurlijk vinden wij het er ver over dat men hierover grappen maakt in een programma als De Slimste Mens."

"Waarom lachen met het persoonlijke leed van iemand? Ze kunnen genoeg andere zaken bedenken. Je gaat toch ook niet lachen met de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart? Mensen die daar hun been kwijt zijn? Ik ga de makers hierover aanschrijven.”

Ook Oscare, het nazorgcentrum voor mensen met brandwonden en littekens, reageert zeer scherp. “Dit is wansmakelijk”, zegt directeur Koen Maertens. “Ik begrijp dat humor, satire of sarcasme nodig zijn. Maar je moet ervoor zorgen dat je een groep mensen, die zware littekens hebben, niet ­zomaar schoffeert."

Vier-woordvoerder Kristof Demasuere verontschuldigt zich namens Vier. “Het is nooit de bedoeling geweest van de makers om iemand persoonlijk te kwetsen. Zeker niet met absurde grappen, wat hier het geval was. Maar als mensen zich aan­gesproken voelen, kunnen wij ons enkel nederig tegenover hen excuseren.”