Mannen die openbaar commentaar geven op lichaam van vrouw riskeren fikse boete

bron: La Croix, The Local
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Mannen die een vrouw in het openbaar willen bekritiseren op haar lichaam passen voortaan maar beter op. In Frankrijk is er een wetsvoorstel in de maak waarmee men seksuele intimidatie op straat een halt wil toeroepen.

Franse staatssecretaris voor gendergelijkheid Marlène Schiappa (34) vindt dat mannen die openbaar commentaar geven op het lichaam of het voorkomen van een vrouw gestraft moeten worden. Het “gedrag dat een inbreuk is op de bewegingsvrijheid van vrouwen op publieke plaatsen, hun zelfvertrouwen ondermijnt en hun recht op veiligheid” moet bestraft worden vindt Schiappa. De straf bedraagt 90 euro voor wie onmiddellijk betaalt, maar kan oplopen tot zo'n 375 euro voor wie nog een aanmaning nodig heeft. 

Specifiek gaat het om mannen die vrouwen achtervolgen op straat, hen de weg versperren en luide en obscene commentaren geven op hun lichaam of uiterlijk. Ook fluiten naar vrouwen zou onmiddellijk bestraft worden volgens een eerder voorstel, maar dat werd uiteindelijk toch geschrapt in het nieuwe wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel kreeg al heel wat kritiek. Zo ook van feministen. Ze vrezen dat aanrandingen hierdoor minder hard bestraft zullen worden. Of de wet er komt, is nog niet zeker. Het voorstel wordt volgende week voorgesteld. De ministers zullen hierover het laatste woord geven vooraleer het naar het parlement gaat.