"Dan draaien we de gaskraan dicht!": Zet serieus dreigement ons deze winter in de kou?

door: STS
Koud - winter - kind
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Er wordt gedreigd om de gaskraan naar Europa dicht te draaien nu de Europese Unie sancties wil opleggen aan Wit-Rusland. Dat valt daar niet in goede aarde.

Wit-Rusland laat migranten uit het Midden-Oosten overvliegen, die vervolgens tevergeefs Europa willen bereiken via Polen of Litouwen. De sancties die de EU wil opleggen, werken als een rode lap op een stier.

"Wij verwarmen Europa, en dan nog durven ze ermee te dreigen om de grens te sluiten? Wat als wij de toevoer van aardgas stilleggen?", zegt Aleksandr Loekasjenko, de president van Wit-Rusland.

"Als ze ons nieuwe sancties opleggen, die voor ons onverteerbaar en onaanvaardbaar zijn, dan zullen we moeten antwoorden."

Kerncentrales

Geert Bourgeois (N-VA) ziet meteen een extra reden om de kerncentrales open te houden. "Loekasjenko dreigt ermee de gastoevoer naar de EU af te sluiten. Dit maakt nu heel duidelijk dat de kerncentrales sluiten niet alleen slecht is voor het klimaat, maar ook voor onze welvaart, en geostrategisch een groot risico inhoudt. Hallo Vivaldisten?", schrijf hij op Twitter.