Belangrijk nieuws over energiefactuur: Vlaamse regering heeft besluit genomen

door: STS
Zuhal Demir - Jan Jambon
Afbeelding bron: Photonews

De Vlaamse regering gaat de energiefactuur van de mensen op lange termijn goedkoper maken.

"De Vlaamse regering haalt 1,2 miljard euro uit de elektriciteitsfactuur van alleenstaanden, gezinnen, zelfstandigen en KMO's door groenestroomcertificaten af te romen", kondigde Vlaams minister-president Jan Jambon aan.

De groenestroomcertificaten waren een vergoeding die bedrijven kregen om veel zonnepanelen te leggen. Daar betalen we allemaal nog steeds voor, want dit zit in onze factuur verwerkt. Daar wordt de komende jaren dus komaf mee gemaakt.

"Met gezond boerenverstand vermijd je torenhoge subsidies. De factuur van alleenstaanden, gezinnen en kleine zelfstandigen mag geen jackpot zijn voor de oversubsidiëring van grote zonnepaneelinstallaties", zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

"De voorbije weken hoorde ik talloze populistische voorstellen over de energiefactuur, maar wij behoeden ons van een zoveelste eenmalige maatregel, loze belofte of vestzak-broekzakoperatie."

"Kosten uit de factuur halen om ze via de belastingen opnieuw te innen, daar hebben de mensen ook niks aan. Daarom gaan wij de centen halen waar ze te vinden zijn: bij een handvol investeerders van grote, overmatig gesubsidieerde zonnepaneelinstallaties."