Dat Alexander De Croo premier is, zorgt voor probleem: “Men wil zo het zwart-gele gevaar afhouden”

door: MRO
Theo Francken en Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-voorzitter Bart De Wever haalde recent fors uit naar Alexander De Croo (Open Vld) omdat die te vaak in het buitenland vertoeft en zich te weinig focust op de problemen in ons land. Theo Francken (N-VA) vindt het logisch dat De Croo het moeilijk heeft als premier.

“De premier probeert op internationale dossiers, zoals de crisis in Oekraïne, zijn mannetje te staan. Ik heb hem ook al publiek gesteund betreffende de Oekraïne-crisis.”

“Maar als je premier wordt als zevende en kleinste partij van een regering, dan wordt dat heel moeilijk. Je ziet elke dag dat hij niet het politieke gewicht heeft om deals te sluiten”, aldus Theo Francken in gesprek met Redactie24.

“Je wordt dan de dweil van de Wetstraat. Hij heeft dat zelf ooit gezegd, maar op dat moment dacht hij niet dat hij de premier ging worden. Die dweil komt nu geregeld in zijn gezicht en dat is pijnlijk.”

“Hij kan zijn gewicht onvoldoende in de weegschaal gooien zodat er akkoorden komen die nodig zijn voor grote hervormingen, zoals arbeidsmarkt, pensioenen, veiligheidsbeleid en migratie.”

“Die zaken blijven liggen en de bevolking geraakt dan nog meer gefrustreerd. De anti-politiek wordt daar sterk door gevoed.”

“Het is gewoon beter dat de grootste partij bestuurt, maar ook de premier levert. Dan kan je het volle politieke gewicht in de weegschaal werpen om akkoorden te sluiten.”

“Dat is overal zo, behalve in België omdat men het zwart-gele gevaar wil afhouden. Maar in 2024 zullen we er staan.”

Bekijk het gesprek met Theo Francken in onderstaande video.