Is de oprukkende deltavariant alarmerend? Premier De Croo antwoordt duidelijk

door: MRO
Frank Vandenbroucke - Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

De deltavariant rukt ook in België in snel tempo op en het aantal nieuwe besmettingen stijgt. Is dit alarmerend? Premier Alexander De Croo (Open Vld) antwoordde duidelijk in de Kamer.

"De besmettingsgraad neemt overal toe. Het is duidelijk dat er een opleving is van de deltavariant in ons land. We zien het ook in andere landen. Dit is het geval in heel Europa. In België wordt thans geschat dat het om ongeveer 66% van de verontreinigingen gaat. Ja, het is al dominant op dit moment."

"De echte vraag is: is dit alarmerend? Nee. Ik zou een paar argumenten willen geven", klonk het bij Alexander De Croo.

"Ten eerste leidt dit niet tot een toename van het aantal ziekenhuisopnames. Wij zien dat de hospitalisatiegraad op een zeer laag niveau blijft en dat de bezettingsgraad van onze intensive care eenheden sterk is gedaald en nog steeds daalt."

"Ten tweede is onze vaccinatie-inspanning werkelijk voorbeeldig. Als we kijken naar de volwassen bevolking, heeft vandaag 82% van de volwassenen in ons land een eerste bescherming gekregen en is 56% van de volwassenen volledig beschermd."

"In de huidige Europese Unie doet geen enkel land het beter dan wij wanneer we deze twee elementen combineren. Alle studies tonen aan dat alle vaccins die we momenteel gebruiken, ons beschermen tegen deze nieuwe variant."

Ten slotte is onze vaccinatie-inspanning snel, maar ook van hoge kwaliteit. Wij hebben de zogenaamde co-morbiditeiten zeer gedetailleerd in kaart gebracht, en weinig landen hebben dit zo kunnen doen als wij."