Is dit de oplossing tegen corona-ontslagen? “Werknemers mogen ook eens profiteren”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

De Franse multinational Sodexo kondigt aan dat ze 380 werknemers in België wil ontslaan. PVDA komt met een voorstel van een 34-urenweek om de banen te redden. 

"Dit is onaanvaardbaar", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. “Hun werk heeft het bedrijf veel geld opgebracht: 1,2 miljard euro winst in 2019.” De PVDA stelt voor om de 34-urenweek in te voeren om de jobs te redden. 

Gisteren kondigde de directie van Sodexo een herstructureringsplan aan waarbij 380 van de in totaal 3.500 werknemers in ons land zouden worden ontslagen. "Deze aankondiging is onaanvaardbaar", zegt Peter Mertens.

“Sodexo-medewerkers zetten zich al jaren keihard in, voor een bescheiden loon. Op het hoogtepunt van de coronacrisis zorgden velen van hen voor de maaltijden en de schoonmaak in de ziekenhuizen en in andere sectoren van de eerste lijn. Ze behoren tot de helden die de maatschappij tijdens de lockdown hebben doen draaien.” 

De PVDA stelt dat een collectieve arbeidsduurvermindering een van de oplossingen zijn. Volgens de studiedienst van de linkse partij zou een 34-urenweek met loonbehoud niet minder dan 340 banen kunnen redden, zonder loonverlies.  

Gezien de hoge winsten van het bedrijf is dit volgens de PVDA perfect betaalbaar. "Tot nu toe koos Sodexo voor de aandeelhouders. Het wordt tijd dat de werknemers van het bedrijf profiteren van de rijkdom die ze hebben voortgebracht," besluit Mertens.