Energieminister Tinne Van der Straeten spaart kritiek niet: "Het is een absolute schande"

door: MRO
Tinne Van der Straeten
Afbeelding bron: Photonews

Minister voor Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft het energiebeleid van de afgelopen jaren 'een absolute schande' genoemd. Al zeker 5 van de 7 kerncentrales zullen in ons land dichtgaan en er komen twee of drie gascentrales bij.

"Sinds 2003, eigenlijk 20 jaar, hebben we een kabbelend energiebeleid gehad, comateus. Gaan we het doen, gaan we er misschien op terugkomen? Eigenlijk is het een absolute schande", vertelde Tinne Van der Straeten in De Zevende Dag op Eén.

Toch is het ook nu nog onzeker of werkelijk alle kerncentrales gesloten zullen worden. "We hebben vandaag 7 kerncentrales in ons land en daarvan kunnen er 5 niet langer openblijven, dat is een paal boven water en daarom hebben we het systeem van de vervangingscapaciteit nodig."

"Deze regering heeft gezegd dat ze in principe alle 7 dichtgaan. We gaan dat evalueren. In principe zijn er voldoende projecten om te bekijken of we onze bevoorradingszekerheid kunnen garanderen."

"We willen geen enkel risico nemen met de bevoorradingszekerheid. Energie is cruciaal voor onze economie, voor onze burgers. Daarom ook dat we die gascapaciteit zo beperkt mogelijk hebben gehouden", aldus de minister voor Energie.