Frank Vandenbroucke richt zich tot bevolking: "Het is in ons aller belang"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zegt dat de coronabarometer nog wel een tijdje op code geel zal blijven staan.

Oorspronkelijk was er een Overlegcomité gepland voor 25 maart. Daar zou dan beslist worden om van code geel naar code groen te gaan.

"Maar als we vandaag kijken waar we staan, dan weet je dat je code geel nog wel een tijdje zal moeten aanhouden", zei Vandenbroucke op Radio 1.

"Er is geen reden tot paniek. Het is niet zo dat we met een explosieve stijging van besmettingen of ziekenhuisopnames zitten."

"Maar er gaat zeer veel virus rond en dat groeit toch wel, zij het niet explosief. Laat ons niet vergeten dat voor een aantal mensen die besmet worden met Covid het toch wel een ernstige ziekte is. Je kan er lelijk ziek van zijn."

Druk op ziekenhuizen

"Bovendien zien we een toename van het aantal mensen dat omwille van Covid in het ziekenhuis belandt. Daarnaast zijn er mensen die om andere redenen in het ziekenhuis terechtkomen, bijvoorbeeld door een andere ziekte, door een verkeersongeval of door een operatie die nodig is, maar die wel besmet blijken te zijn."

"Dat legt ook een zeer zware druk op de ziekenhuizen. Naast het feit dat we toch met een klein piekje van griep zitten. Dat samen legt nogal wat druk op een aantal ziekenhuizen. Ik denk dat we voor ogen moeten houden dat de situatie in een aantal ziekenhuizen écht niet gemakkelijk is. En het is in ons aller belang dat ons ziekenhuissysteem goed kan functioneren."

Mondmasker

"Het is ook in ons aller belang om voorzichtig te blijven. Dus ik ga ervan uit dat we toch nog een tijdje in code geel zullen zitten."

"Mensen moeten beseffen dat ze het recht hebben om voorzichtig te zijn. Er is niets verkeerd met het opzetten van een mondmasker. En het is essentieel om je te laten testen als je je ziek voelt."