Hervorming van lokale verkiezingen: Vooruit wil extra aanpassing doorvoeren

door: BVDO
Conner Rousseau,nieuwjaarsreceptie
Afbeelding bron: sp.a

Vooruit heeft in het Vlaams Parlement opnieuw het stemrecht vanaf 16 jaar bij lokale verkiezingen op tafel gelegd.

In het Vlaams Parlement wordt een hervorming van de lokale verkiezingen uitgewerkt. De opkomstplicht en de rechtstreekse verkiezing van de burgemeester zijn daar onderdeel van.

Stemrecht vanaf 16 jaar is echter niet voorzien in de plannen. "Dat verbaast mij, want minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) toonde zich in het verleden nog openlijk grote voorstander van het idee", zegt Kurt De Loor (Vooruit) in het parlement. "Een gemiste kans."

Vooruit diende een amendement in om toch over het onderwerp te debatteren. "Dit is echt een unieke kans om jongeren en hun visie te laten meetellen. Wat de politiek beslist, heeft immers ook een grote impact op het leven van jongeren: ze lopen school, fietsen naar huis of nemen de bus, gaan sporten, gaan op kamp met de jeugdbeweging. Het is niet meer dan logisch dat we hen een stem geven in het maatschappelijke debat."

Regeringspartij N-VA is niet voor stemrecht vanaf 16 jaar. Uit onderzoek zou ook blijken dat jongeren niet zitten te wachten om te mogen stemmen.