"Idee begint te groeien dat pensioenen niet betaalbaar blijven, dat is een groot gevaar"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

De discussie over de pensioenen is losgebarsten nadat Open Vld het voorstel lanceerde om de voorwaarden voor het minimumpensioen te verstrengen. Volgens politiek journalist Ivan De Vadder moet de regering werk maken van de betaalbaarheid van de pensioenen.

"De essentie zou moeten zijn de betaalbaarheid van heel het systeem in de verf zetten. Deze regering streeft naar een activiteitsgraad van 80 procent. Dat betekent dat 8 van de 10 mensen die zouden moeten kunnen werken, ook effectief werken."

"Dat halen we op dit moment niet en dat is één van de belangrijkste voorwaarden om tegen de bevolking te kunnen zeggen: 'uw pensioen is gegarandeerd' want we krijgen meer mensen aan het werk. Dat is wat Open Vld wil door te zeggen 20 van de 30 jaar effectief werken", legt Ivan De Vadder uit in De Ochtend op Radio 1.

Hij wijst erop dat steeds meer mensen zich zorgen maken om de betaalbaarheid van de pensioenen.

"Meer maatregelen in die richting zouden mensen misschien duidelijk maken dat die pensioenen wel degelijk betaalbaar gaan blijven."

"Het is een idee dat stilaan begint binnen te sluipen, ook bij jongeren, dat hun pensioen op termijn niet betaalbaar zal zijn. Dat is een groot gevaar, denk ik. Daar zou de regering in de eerste plaats werk van moeten maken."