Ivan De Vadder ziet moeilijkheden binnen Vivaldi-regering: "Die spanning is wel degelijk"

door: MRO
de voltallige regering De Croo
Afbeelding bron: Photonews

De Vivaldi-regering staat voor een moeilijke periode. Dat werd dinsdag opnieuw duidelijk toen PS van een provocatie sprak nadat coalitiepartner Open Vld met een concreet voorstel voor de pensioenen kwam.

Open Vld wil de voorwaarden om het minimumpensioen te krijgen verstrengen. Mensen hebben hier recht op na een loopbaan van 30 jaar, maar Open Vld wil vastleggen dat mensen daarvan 20 jaar effectief moeten gewerkt hebben.

CD&V spreekt ook over 20 jaar werken, maar voor hen ligt een loopbaan van 30 jaar wat moeilijker.

Er liggen moeilijke maanden in het vooruitschiet voor de regering-De Croo. "Er komen dossiers die al een tijdje liggen te wachten. De begroting zal een harde dobber worden, er is de kernuitstap en de pensioenhervorming", stelt politiek journalist Ivan De Vadder in De Ochtend op Radio 1.

"De verhoging van het minimumpensioen tot 1.500 euro is een heel belangrijke belofte die in de pensioenhervorming zit en Open Vld heeft de debatten willen openen om aan te geven dat die verhoging er misschien zit aan te komen, maar dat we misschien ook moeten letten op de betaalbaarheid van het hele systeem."

"Dat signaal heeft Open Vld willen geven en dat leidde meteen tot reactie bij de PS. Open Vld heeft de eerste minister en die is baas van de timing. PS vraagt nu waarom Open Vld een eigen voorstel op tafel legt terwijl iemand van de Open Vld baas van de regering is en ons het signaal niet geeft dat alles nu op de tafel mag komen. Daar zit de dubbelzinnigheid en ergernis ook bij de PS."

"Hier zal over onderhandeld worden, maar die spanning is wel degelijk", weet Ivan De Vadder.