Meyrem Almaci (Groen) blikt uitgebreid terug op 2020: “Het was een rotjaar met corona”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

2020 was een bewogen jaar voor Groen-voorzitster Meyrem Almaci. Ze loodste haar partij in de regering, maar ze werd op persoonlijk vlak ook geconfronteerd met de beperkingen die de coronacrisis met zich meebrengt.

Hoe blik je terug op 2020?

“Het was een absoluut rotjaar met corona. Ik denk dat iedereen dat wel zo aanvoelt, het gemis van het menselijk contact, elkaar kunnen knuffelen en je vrienden zien, mijn moeder zien die 80er is. We moeten er zo goed mogelijk door, er zit niets anders op”, vertelt Meyrem Almaci in gesprek met Redactie24.

“Ik heb het geluk om in een huis te wonen met een tuin en parken in de buurt. Als ik mijn persoonlijke situatie bekijk, ik heb een hele hechte familie, dan valt het nog wel mee buiten dat gemis van het fysieke contact. Er zijn mensen die het veel moeilijker hebben gehad, die op een klein appartementje wonen, die eenzaam zijn. Ik besef dat, ondanks de omstandigheden, ik bij de meer gelukkige mensen ben.”

Hoe kijk je op professioneel vlak terug op het voorbije jaar?

“Op professioneel vlak zitten we voor het eerst in jaren opnieuw in twee regeringen en dat is heel mooi. Na 500 dagen kwam er eindelijk een volwaardige federale regering die de coronacrisis kan aanpakken, maar die toch ook echt werk maakt van een aantal hefbomen voor een socialer en veel groener beleid, die de Europese Green Deal heeft ingezet.”

Welke lessen trek je uit de coronacrisis?

“Corona heeft heel duidelijk gemaakt wat er echt toe doet. Wij debatteren heel veel over meningen, maar corona bewijst dat feiten ertoe doen. Je kan niet met een virus onderhandelen. Het heeft aangetoond dat het eindeloze desinformeren van mensen en meningen spuien de mensen niet verder helpt. We hebben oplossingen nodig die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Dat is zo voor corona, maar ook voor de klimaatverandering.”

“Populisten hebben geen antwoorden op momenten dat het er echt toe doet, je hebt daar niets aan op crisismomenten wanneer er oplossingen moeten komen.”

“Corona heeft ook duidelijk gemaakt wat echt telt en dat is menselijkheid, samenwerking. Wij kunnen die curve enkel naar beneden krijgen als we allemaal samen onze verantwoordelijkheid nemen. We leven niet om te consumeren, ook niet om te werken, maar omgekeerd. Het is echt het samenzijn, de menselijkheid, dat telt. We hebben elkaar nodig om gelukkig te zijn. Ik hoop dat die les na corona nog lang gaat meegaan.”

Zal je bepaalde zaken anders doen na corona?

“Het thuis zijn heeft ons als gezin dichter bij elkaar gebracht. Ik heb me voorgenomen om bij vergaderingen af te wegen of het nodig is om dat fysiek te doen of dat het mogelijk is via de computer. Als je meer kan telewerken, krijg je ook meer levenskwaliteit thuis. Telewerk is dus wel een blijver, niet zoals nu, maar toch om mee te variëren. Het is natuurlijk ook goed voor de mobiliteit.”

“We hebben ook gezien hoe belangrijk groen is. In de lockdown gaan we allemaal op zoek naar het groen om te gaan wandelen, we snakken naar het groen. We hebben dat nu aan de lijve ondervonden. Het beschermen van onze bossen en ons leefmilieu verdient onze volle aandacht ook na corona.”

Aan wie wil je graag een bloemetje geven?

“Ik wil mijn echtgenoot toch wel in de bloemetjes zetten. Wij zijn allebei een sterke persoonlijkheid en we zijn veel samen thuis geweest. Hij heeft ook een drukke job en het is niet eenvoudig om dan ineens met 4 in hetzelfde huis te zitten. Ik wil hem bedanken voor de vriendschap en de steun op moeilijke momenten.”

Waar kijk je sterk naar uit om opnieuw te mogen doen als corona het toelaat?

“Wij hebben een heel grote familie met 9 kinderen en mijn moeder is een tachtiger. Wij snakken ernaar om gewoon met elkaar af te spreken en samen te eten. Onze bubbel is nu veel te groot en daardoor hebben we elkaar al veel te lang niet meer kunnen zien. Gewoon onbekommerd samen kunnen zijn, bij babbelen en onze kinderen samen laten zijn, daar kijk ik vooral naar uit.”

“Daarnaast ben ik ook een grote muziekliefhebber, onze cultuur- en eventsector heeft het heel moeilijk en ik kijk er ook echt naar uit om een concert mee te pikken.”