Meyrem Almaci: “Groen zit in twee regeringen, dat was moeilijk maar het is ons wel gelukt”

door: MRO
Meyrem Almaci
Afbeelding bron: Photonews

Na acht jaar als voorzitter van Groen geeft Meyrem Almaci de fakkel door. In gesprek met Redactie24 blikt ze terug op die periode waarbij ze vooral fier is dat ze haar partij heeft kunnen versterken.

“Toen ik als voorzitter begon in 2014 was mijn hoofddoel de wortels van onze partij sterker te maken. Een partij is vergelijkbaar met een boom: het is maar als de wortels sterk zijn dat die bij een storm niet omwaait. Die wortels zijn je lokale groepen. Ik heb in die wortels geïnvesteerd.”

“Na de verkiezingen van 2018 zijn we op veel meer plaatsen in het bestuur geraakt. Ik ben er fier op dat iemand die begonnen is als militant, ikzelf, vooral dat stuk van de partij terug heeft kunnen versterken.”

Daarnaast maakt Groen nu ook deel uit van de federale en Brusselse regering. “We zitten nu ook in twee regeringen in heel moeilijke omstandigheden. Dat was niet evident, maar het is ons wel gelukt.”

Toch waren er ook zaken die Meyrem Almaci nu anders zou aanpakken. “In de corona-periode merkte je wel hoe belangrijk het is om te blijven communiceren en hoe moeilijk het is om de dynamiek van een partij op gang te houden.”

“Wat ik anders zou doen als ik terugkijk op die acht jaar? De campagne van 2018 was een heel positieve campagne. In 2019 was het een campagne die heel bits was, heel negatief van sfeer tegen elkaar. Wij zijn mee in die dynamiek gezogen waarbij het vaak hard tegen hard was en dat zijn wij niet als partij.”

Bekijk het gesprek met Meyrem Almaci over haar voorzitterschap in onderstaande video.