Minister Wouter Beke betreurt dat hij er niet meer voor kan doen

door: BVDO
Wouter Beke
Afbeelding bron: Photonews

De gemeenten in Vlaanderen krijgen lijsten met mensen die in quarantaine moeten, maar dat leidt niet tot de nodige controles in de praktijk.

Veel Vlaamse gemeentes controleren amper of niet of besmette inwoners zich aan de opgelegde quarantaine houden. Daarvoor ontbreken op dit moment de nodige gegevens, zo blijkt uit een navraag bij de gemeentebesturen.

Wie besmet is na een hoogrisicocontact of een terugkeer uit een rode zone moet in quarantaine . De gemeentes zouden die mensen moeten controleren op de naleving ervan. "De realiteit is dat gemeenten lange lijsten doorkrijgen met daarop alle inwoners die in quarantaine moeten. Maar dan zonder uitleg of het om effectief besmette personen gaat, dan wel om mensen die een hoogrisicocontact hadden of mensen die uit een rode zone in het buitenland terugkeren", zegt Nathalie Debast, woordvoerster van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), in een mededeling.

Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kan hij op dit moment niet beter doen voor dit onderwerp. De privacyregels verhinderen hem om lijsten met meer details aan de gemeentes te bezorgen.