Nieuwe voorzitter pleit tegen afschaffen Senaat: "Populisme zoals over BHV"

door: BVDO
Stephanie D'Hose
Afbeelding bron: Photonews

Sinds vorige maand is Stephanie D'Hose (Open VLD) de nieuwe voorzitster van de Senaat. Ondanks alle kritiek pleit zij voor een voortbestaan van deze instelling.

Er gaan heel veel stemmen op om de Senaat af te schaffen. "Ik doe niet mee aan het populistisch opbod", klinkt het bij Stephanie D'Hose (Open VLD) die sinds een goede maand de voorzitter van de Senaat is, aan de Krant van West-Vlaanderen.

Vooral de kostprijs voor een orgaan dat weinig doet zou de grote struikelblok zijn. "De Senaat kost vandaag 40 miljoen euro per jaar. Een groot deel is voor personeel en onderhoud. Die kost zal niet verdwijnen als de instelling afgeschaft wordt. Of willen we dit gebouw slopen? Neen, toch? De Senaat symboliseert onze vaderlandse geschiedenis."

Volgens D'Hose is dit voor velen gewoon een symbooldossier. "Je krijgt dit bovendien niet zomaar afgeschaft, hè. Of je zou zowat de volledige grondwet moeten herschrijven. Het populisme daarover doet me denken aan de vijf minuten politieke moed voor Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat bleek ook niet genoeg."