Onthutsende cijfers: Eén op drie politici is elke dag slachtoffer van online haat

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Een navraag bij alle West-Vlaamse burgemeesters en schepenen leverde dit opmerkelijk resultaat op. Op sociale media zijn politici heel vaak het slachtoffer van haatberichten.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Krant van West-Vlaanderen, bij alle burgemeesters en schepenen van West-Vlaanderen. Eén op drie heeft vaak of zelfs elke dag af te rekenen met online haat. Het is dus zeker geen probleem van grote steden of nationaal bekende politici.

Veel politici, zo’n 20 procent, hebben dan ook al overwogen om accounts op sociale media stop te zetten. De Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) zegt dat hij het ondertussen al gewoon is. “Zo goed als onder elke post komen verwijten of beledigingen. Facebook is erg, maar Twitter is veruit het toppunt.”

Op het kabinet van Tommelein worden de reacties gemonitord en wat te erg is, wordt verwijderd. “Op Twitter zitten mensen, heel vaak anoniem, die enkel willen beledigen en de confrontatie doelbewust zoeken. Het is gemakkelijk hé, vanachter een computer- of smartphonescherm."

Eén op de drie politici overwoog al juridische stappen, maar slechts 10 politici hebben dat ook effectief al gedaan.