Politici reageren fors na denigrerende opmerkingen van sportjournalist Eddy Demarez

door: MRO
Joachim Coens
Afbeelding bron: Photonews

Sportjournalist Eddy Demarez ging tijdens een live-uitzending uit de bocht. Hij maakte denigrerende opmerkingen aan het adres van de Belgische basketbalvrouwen, Belgian Cats. Politici veroordelen de uitspraken.

De Sporza-journalist dacht dat hij niet meer live was toen hij de denigrerende uitspraken deed over de geaardheid van de sportvrouwen. Hij verontschuldigde zich intussen, VRT nam afstand van de uitspraken en maakte bekend dat Demarez voorlopig geen commentaar meer mag geven bij programma's.

Op sociale media stromen reacties binnen en ook enkele toppolitici reageerden. "Onaanvaardbaar", klinkt het kort en krachtig bij CD&V-voorzitter Joachim Coens.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) steunt de Belgian Cats met een hartje en de hashtag #westandwiththeBelgianCats.

"Het gaat hier niet over een individuele uitschuiver ‘in de euforie.’ Het gaat hier over collectieve bedrijfscultuur waarin dit soort makkelijke ‘grappen’ scoren. Pak dat aan en we zetten stap vooruit", klinkt het bij Lorin Parys, ondervoorzitter van N-VA.

"Homofobe en kwetsende uitspraken horen niet thuis op sociale media, op café, op de openbare omroep. Nergens. Het grootste respect voor de Belgian Cats en voor hun Olympische prestatie", aldus Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media.

"Wat gaan jullie doen om dit soort machismo aan te pakken, Sporza?", vraagt Hannelore Goeman (Vooruit) zich af. "Onze vrouwelijke atleten & de LGBTQI-community verdienen beter dan de hypocrisie van journalisten die achter de schermen veel minder supportive zijn dan ervoor

Els Ampe (Open Vld) plaatste een filmpje op Twitter waarin ze de uitspraken veroordeelt. "Denigreren van vrouwen voor hun geaardheid moet stoppen. Schaam u, heren journalisten Sporza. Jullie noemden de Belgian Cats ‘kolos’ en ‘t manneke’ Eer hun prachtige prestatie! Ik wens de Belgian Cats proficiat voor hun topprestatie.  Who cares wie lesbisch is?