"Vandenbroucke aanduiden is een goede zet, maar het zegt wel iets over de toestand bij Sp.a"

door: WVDS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau zorgde met Frank Vandenbroucke voor de grootste verrassing in de regering-De Croo. Politicoloog Dave Sinardet (VUB) vindt dit een goede zet van Rousseau, maar maakt hier toch een belangrijke kanttekening bij.

“Ik denk dat het wel een goede zet is van Conner Rousseau. Het gaat toch om iemand die echt wel kwaliteiten heeft. Vandenbroucke heeft een goede dossierkennis en veel politieke ervaring.”

“Hij dwingt ook wel respect af over de partijgrenzen heen, hij is geen klassieke socialist die enkel bij die achterban populair is.”

Toch legt het ook een pijnpunt bij Sp.a bloot, volgens professor Sinardet. “Het zegt natuurlijk wel iets over de toestand van Sp.a vandaag dat men moet teruggrijpen naar een beetje oude glorie en dat ze blijkbaar niemand in de huidige generatie vinden die het aankan om vicepremier te worden."

CD&V en Sp.a hebben rollen omgedraaid

"Dat geeft aan dat er bij die partij toch nog wat werk is qua personeelsbeleid. Ik heb het gevoel dat CD&V en Sp.a de rollen hebben omgedraaid. Je zou eerder van CD&V verwachten dat zij geroutineerde figuren zouden aanduiden, iemand als Koen Geens bijvoorbeeld en dat men bij Sp.a zou kiezen voor jong geweld, zeker nu Rousseau daar de leiding heeft.”

“CD&V zet meer in op vernieuwing, op de toekomst. Frank Vandenbroucke is niet echt een wissel op de toekomst voor de partij.