Premier De Croo vreest "zware problemen": "Zou heel moeilijke winter kunnen worden"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) vreest voor de impact van de oorlog in Oekraïne. Er moet nu gehandeld worden, of we gaan misschien een moeilijke winter tegemoet, klinkt het.

"We staan voor economisch zeer turbulente tijden, dat is duidelijk. De winter zou best wel eens een heel moeilijke winter kunnen worden", vertelde De Croo voor de camera's van VRT en VTM.

"En er is één reden: dat zijn de energieprijzen. Rusland is in oorlog met Oekraïne, maar er is ook een economische oorlog, met Europa. Die impact zou zich zeer sterk kunnen laten voelen."

"Er is maar één manier om daardoor te geraken, en dat is allemaal samen één energieblok vormen. Nu moet de Europese Commissie de zaken die we de voorbije maanden hebben uitgewerkt in de praktijk brengen."

"En dat is zorgen dat we als één groep energie aankopen, zorgen dat we een prijsplafond gebruiken en zorgen dat we samen onze plannen maken om die winter door te kunnen komen."

"Als we deze zomer niet samen de winter voorbereiden, dan is er een groot risico dat we deze winter allemaal samen zware problemen gaan hebben. Dat is het laatste wat we nodig hebben. We hebben al een hoge inflatie en hoge energieprijzen, en onze bevolking moet dat allemaal dragen. We moeten als Europese landen nu samen onze bevolking verdedigen."

Blijf op de hoogte met de gratis app van Redactie24