PVDA wil niet weten van gemeenschapsdienst voor werklozen: "Dwangarbeid"

door: MRO
arbeider
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De Vlaamse regering maakte bekend dat ze gemeenschapsdienst wil invoeren voor personen die langer dan twee jaar werkloos zijn. PVDA is hier niet over te spreken. "Dwangarbeid voor een aalmoes", klinkt het.

"De Vlaamse regering stigmatiseert mensen die langdurig werkloos zijn, helpt hen niet verder en vernietigt jobs", klinkt het bij PVDA. De partij verzet zich met klem tegen de invoering van een verplichte gemeenschapsdienst.

Mensen verplichten om voor 1,30 euro per uur taken uit te voeren bij de gemeente is voor de PVDA meer dan één stap te ver. "Dit is niet meer of niet minder dan dwangarbeid voor een aalmoes", zeggen Jos D'Haese en Kim De Witte, volksvertegenwoordigers in het Vlaams parlement. 

"Volgens minister Crevits is zo'n gemeenschapsdienst nodig om 'sociale vaardigheden' op te doen of 'de afstand tot de arbeidsmarkt' te verkleinen", aldus Kim De Witte. "Zo legt de minister de verantwoordelijkheid voor werkloosheid volledig bij het individu."

"Dat knelpuntberoepen vandaag onmogelijke uren en ronduit slechte lonen kennen, dat er een gebrek is aan kinderopvang of dat werkgevers vaak onmogelijke eisen stellen, daar verandert gemeenschapsdienst niets aan. Dit is een stigmatisering van mensen die vaak hard naar werk zoeken, maar geen gepaste job vinden. Uit buitenlandse voorbeelden blijkt deze maatregel dan ook een slag in het water."