Sammy Mahdi persoonlijk gekwetst door RTBF: "Ik walg hiervan, het respect is dood"

door: STS
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi geeft aan gedegouteerd te zijn door hetgeen de RTBF gedaan heeft.

'De Stemming', een enquête van de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van de VRT en De Standaard, peilde naar de mening van de Vlamingen inzake migranten.

"Zelfs een perfecte migrant zal voor de helft van de Vlamingen nooit Vlaming zijn", luidt één van de conclusies.

De RTBF vertaalde deze zin naar het Frans, zette ze bovenaan een online artikel en plaatste daar een foto van Sammy Mahdi bij.

"Zo triest, dit beeld. Ik walg hier zo van, RTBF. Het respect is dood", reageerde Mahdi via Twitter.

"Belg/Vlaming is wie ik ben, wie ik was en wie ik zal blijven."

Integratiebeleid

Mahdi ging ook inhoudelijk nog in op de resultaten van de enquête. "De cijfers zijn hoopgevender dan ze lijken. De meeste Vlamingen verwachten dat iemand de taal leert, de instellingen respecteert en zich integreert. Nogal wiedes. Wie hier is, moet zich inspannen. Het integratiebeleid moet ambitieuzer. Zeker in Brussel en Wallonië."

Nationaliteit

"Wat nationaliteit betreft, geven de cijfers aan dat het verkrijgen van de nationaliteit geen vodje papier mag zijn. Terecht. Nationaliteit is meer dan administratief gegeven. Vandaag krijg je die met een aangetekende brief in de brievenbus."

Hartelijke Vlaming

"De Vlaming is tegen een migratiestop, helpt vluchtelingen en is voor een kordate aanpak van discriminatie via onder andere praktijktesten. Het beeld dat sommigen ophangen van de Vlaming die niet hartelijk is, mag dus officieel de prullenmand in."