Sammy Mahdi ziet probleem: "Zeer moeilijk om mensen naar die landen terug te sturen"

door: STS
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn veel minder mensen vanuit België gedwongen teruggestuurd naar hun land van herkomst.

De voorbije jaren werden maandelijks tweehonderd à driehonderd vreemdelingen zonder verblijfsvergunning per maand teruggestuurd. Sinds de coronacrisis daalde dat aantal fors. In april ging het nog maar om 22 uitzettingen, vervolgens kwam er tijdens de versoepelingen een piek van circa 150 uitzettingen, nadien bleef het cijfer tussen de 100 en de 150 schommelen.

"Eén van de redenen is uiteraard dat de grenzen gesloten waren in België, maar ook in andere landen. Voornamelijk naar Noord-Afrika is het tegenwoordig zeer moeilijk om mensen terug te sturen", reageerde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi van CD&V tegenover de VRT.

"Dat was vroeger ook al het geval en het is een van de redenen waarom ik vorige week nog heb samengezeten met de ambassadeurs van Marokko en Tunesië. En volgende week zit ik samen met die van Egypte. We moeten zorgen voor veel betere terugnameakkoorden. Het is altijd al moeilijk geweest om mensen naar die landen terug te sturen. Dus daar moeten we werk van maken."