Sluiting van alle kerncentrales? Premier De Croo zet puntjes op de i

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Na uitspraken van minister Tinne Van der Straeten en Groen-voorzitster Meyrem Almaci ontstond er heel wat ophef over de sluiting van de kerncentrales. Premier Alexander De Croo (Open Vld) zet de puntjes op de i.

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten vertelde eerder deze week dat alle kerncentrales dicht zullen gaan en die boodschap herhaalde Meyrem Almaci. Premier De Croo spreekt dit tegen en benadrukt dat het openhouden van de laatste 2 kerncentrales zeker mogelijk is.

“De beslissing die in het regeerakkoord staat is niet nieuw, dat is verder werken op een beslissing die de vorige regering heeft genomen. In 2015 is een wet beslist en die gaan we aanhouden, maar wij voegen daar 2 elementen aan toe: we gaan dat enkel uitvoeren als het haalbaar en betaalbaar is", aldus De Croo in De Zevende Dag.

“De twee laatste kerncentrales openhouden behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Dat staat in het regeerakkoord en de bevoegde minister Tinne Van der Straeten heeft dat in het parlement ook duidelijk herhaald.”

Communicatie van Engie

“De bezorgdheid rond de bevoorradingszekerheid is een ernstige bezorgdheid. Mocht in november 2020 blijken dat er een probleem is dan kan men tot 2 gigawatt langer openhouden. Engie heeft in haar communicatie duidelijk gezegd dat ze rekening houden met beide scenario’s.”