Strategie van regering-De Croo heeft gefaald: "Dit is het failliet van de Belgische strategie"

door: MRO
Alexander De Croo tijdens het Overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

De regering-De Croo heeft maandenlang strenge coronamaatregelen opgelegd. Het was een bewuste keuze om een jojo-effect te vermijden en duidelijkheid te geven aan de burgers. Deze strategie blijkt nu mislukt te zijn.

De kappers moesten bijvoorbeeld maandenlang de deuren gesloten houden omdat de regering de niet-medische contactberoepen enkel wilde heropenen als dat definitief kon. De maatregelen werden niet versoepeld omdat dit duidelijkheid creëerde voor de bevolking. Alles moest in het werk gesteld worden om de scholen open te houden.

Deze strategie wordt nu compleet overboord gegooid. Niet-medische contactberoepen moeten na enkele maanden weer dicht en ook andere recente versoepelingen moeten eraan geloven. Tot zover het vermijden van het jojo-effect.

Bovendien moeten nu ook de scholen dicht, terwijl de niet-essentiële winkels wel -na afspraak- open blijven. Politicoloog Dave Sinardet is duidelijk: "Dit is toch een beetje het failliet van de Belgische strategie sinds het aantreden van de regering-De Croo".

"Sinds toen was de redenering om een heel aantal maatregelen te nemen die niet de allerstrengste zijn, maar toch wel vrij streng die we lang kunnen aanhouden. Die maatregelen wilde men pas lossen als men ze definitief kon lossen", aldus professor Sinardet in De Afspraak.

"Daarom zei Alexander De Croo ook dat de kappers pas open zouden gaan als ze open zouden kunnen blijven. Nu is men op een aantal versoepelingen en aangekondigde versoepelingen moeten terugkomen."