Van Ranst is er voorstander van: “Een belangrijke politieke en maatschappelijke keuze”

door: BVDO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Jongeren voorrang geven bij de vaccinaties. Het is vandaag een hot item. Viroloog Marc Van Ranst is er wel voorstander van, in tegenstelling tot heel wat politici.

Child Focus deed vanochtend in een open brief een oproep om jongeren voorrang te geven bij de vaccinatie. "Ik vind dat persoonlijk een goed idee", zegt viroloog Marc Van Ranst in ‘Het journaal’ op Eén. "Ze maken een heel moeilijke periode mee. We moeten toegeven dat we zeker in de eerste lockdown en misschien ook in de twee maar heel weinig voor hen konden doen. Daar had meer aandacht naartoe kunnen gaan."

Zijn er dan meer versoepelingen mogelijk voor jongeren? "In het begin gaat dat praktisch weinig voelbaar zijn, maar we hopen dat er meer versoepelingen kunnen gebeuren naarmate meer en meer mensen gevaccineerd zijn. En dat kan eerst bij de jongeren gebeuren. Aan hogescholen en universiteiten bijvoorbeeld kan er meer of sneller versoepeld worden."

Verschillende regels voor wie wel en niet gevaccineerd is, het klinkt niet echt menselijk. “Het gaat een periode moeilijk zijn. Sommigen gaan mogelijkheden krijgen die anderen niet hebben. Dat gaat een lastige oefening zijn, we moeten dat zoveel mogelijk in tijd beperken. Maar laten we daar wat perspectief bieden, dat is een belangrijke politieke en maatschappelijke keuze."